Sign In / Sign Up
Your search results

A fi sau a nu fi… agent imobiliar

Foto © Alexandru Stoica, cu mulțumiri Alice Necula www.alicenecula.com 

Agent imobiliar, consultant imobiliar, broker imobiliar, senior consultant, expert în negociere, asociat de vânzări, junior/senior broker, managing partner, Realtor®… sunt doar câteva titulaturi alese de profesioniști pentru a defini activitatea în domeniul imobiliar.

Am intrat în domeniul imobiliar într-o țară care nu permite confuzii de termeni pentru simplul motiv că aceștia pot deruta publicul și consumatorii. În SUA, nu te poți trezi într-o dimineață cu gândul că ai putea avea o carieră în domeniul imobiliar și să începi de azi. Te poți înscrie la un curs format din aproximativ 60 de ore la o școală privată, autorizată de stat să susțină aceste cursuri. Cursul conține în special noțiuni legislative și tehnice despre procesul de tranzacționare, nu neapărat noțiuni de vânzări sau alte abilități care să te ajute să ai succes în imobiliare. La final, răspunzi corect la 75 de întrebări într-un examen format din 100 (dintre care 10 de matematică) și ești eligibil să te înscrii la examenul pentru licență de practică. Se păstrează formatul de 100/75 întrebări și promovând, ți se aloca un număr de licență de practică. Pentru ca licența să devină activă și a avea drept de practică, cauți un Broker Imobiliar la care să te afiliezi (adică o agenție imobiliară condusă de un manager sau proprietar de afacere care are licență de Broker Imobiliar). Dacă dorești să îți deschizi propriul birou, după minim doi ani de practică sub licența unui Broker Imobiliar și tu poți deveni unul, după ce urmezi un alt curs, îl promovezi și susții un alt examen de licență de practică. Pentru a se diferenția de marea masă de „licențiați” cei mai mulți agenți și brokeri imobiliari se alătură unei asociații profesionale (Național Association of Realtors®) angajându-se astfel să respecte un Cod Etic menit să protejeze publicul și consumatorii și astfel, un agent imobiliar membru NAR se poate numi Realtor®, titulatură folosită azi de peste 1.1 milioane de membri din întreagă lume.

Ajunsă pe meleagurile natale, intenționând să îmi continui cariera în imobiliare, m-am întrebat „ce trebuie să fac pentru a practica legal în România această meserie?”. Pe măsură ce le descopeream, multe lucruri păreau absolut incredibile pentru mine – Alice în Țara Minunilor!


Cine poate acționa azi în piață ca agent imobiliar? Aproape oricine.

Pentru operațiuni comerciale ai nevoie de o formă juridică cu Cod CAEN 6831 Agenții imobiliare. Este suficient? Nu. În piață activează și persoane care desfășoară activități de agent imobiliar și încasează un comision fără a avea o formă juridică!

Unii dintre noi deținem diplome pe care scrie Agent/Broker Imobiliar, obținute în urma parcurgerii unui curs „acreditat” de ANC (Autoritatea Națională de Calificări) conceput pe o programă de învățământ mult depășită de realitatea pieței actuale. Este relevant? Depinde de conținut. Este obligatoriu? Din păcate, nu. Există în piață și agenți imobiliari care nu cunosc termeni și definiții sau noțiuni de bază despre pașii tranzacției.

Reglementarea ocupației / meseriei de agent imobiliar se rezumă la Codul COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) și Codul CAEN 6831 Agenții imobiliare, câteva articole din diverse legi sau ordonanțe, iar mai departe pregătirea individuală depinde de fiecare dintre noi.

Până aici, reticența unora de a spune cu mândrie că sunt agenți imobiliari este justificată.

Pentru a-mi deservi mai bine clienții am ales reprezentarea exclusivă ca mod de lucru. Contractul de Reprezentare Exclusivă este un contract de mandat prin care agentul imobiliar acționează în interesul clientului său, adică reprezintă interesele unei singure părți în tranzacție. Relația de lucru cu publicul și Codul Etic APAIR (al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România) ghidează conduita profesională a agentului imobiliar. Acestea sunt unelte de autoreglementare pe care Realtorii®, membrii Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România au ales să le folosească pentru a se diferenția în relația cu publicul.

Eu sunt mândră că sunt agent imobiliar și Realtor®!

Articol scris de Ileana Preda

Leave a Reply

Your email address will not be published.